Sabtu, 16 Oktober 2010

Ikatan 'Paternoster' amat sesuai bagi apollo

oleh Ikan Oh Ikan pada pada 04hb April 2010 pukul 12.05 pagi
SOAL:
Bagaimana teknik dan ikatan Apollo yang digunakan pemancing dasar laut dalam?

SOAL:

Bagaimana teknik dan ikatan Apollo yang digunakan pemancing dasar laut dalam?

Shukor dari Pulau Pinang.


Jawapan

Ada beberapa teknik ikatan apollo yang diguna pakai pemancing dasar. Salah satu cara yang popular ialah ikatan ‘paternoster’. Teknik ikatan ini seperti menggunakan dua utas tangsi iaitu satu perambut utama dan satu perambut anak sama ada sama atau berlainan saiz dipintal bersama seperti paparan di bawah. Perambut utama mestilah lebih panjang dari perambut anak.

1. Sediakan perambut utama dan perambut anak seperti gambar. Perambut utama mestilah empat hingga lima kali lebih panjang dari perambut anak. Perambut anak pula panjang dalam sekaki lebih. Untuk memancing ikan merah dasar perambut utama 100 paun dan perambut anak 60 hingga 80 paun.

Buat simpulan gelung serentak untuk kedua-dua perambut seperti gambar 2. Pastikan lilitan untuk perambut anak lebih kepada sebelah hujung untuk membenarkan mata kail di ikat pada proses kemudian nanti.

Ulangi proses membuat simpulan gelung sehingga 3 lilitan terbentuk. Lilitan mestilah sekata.

Kemudian tarik kedua-dua hujung lilitan ini serentak dan sekata. Tarik dengan perlahan supaya ia membentuk lilitan yang kemas dan seragam. Ulangi proses yang sama untuk mata kail kedua pula.

Hasil seperti gambar. Kita juga boleh membuat apollo umpan (6 mata kail ) dengan teknik yang sama.

Panjang perambut anak ialah sekaki dan jarak antara mata kail 1.5 kaki bagi mengelakkan ia berpintal di antara satu sama lain. Cara lumrah yang digunakan memancing ikan kerapu dan ikan merah oleh kaki pancing di laut dalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan