Selasa, 19 Oktober 2010

Kaedah Pembiakan Arowana

oleh Ikan Oh Ikan pada pada 02hb Mac 2010 pukul 8.17 pagi

Di alam liar arowana berpasangan berdasarkan pilihan semulajadi. Mereka memperuntukkan tempoh berdua-duaan selama berminggu-minggu hingga berbulan-bulan. Apabila kedua-duanya telah bersedia, arowana betina mulai bertelur di dasar sungai berarus tenang, manakala arowana jantan serta-merta akan mengeluarkan spermanya bagi mensenyawakan kesemua telur-telur arowana betina. Telur-telur yang telah disenyawakan, kemudiannya akan disodok oleh arowana jantan dan seterusnya akan menetas di dalam mulut dalam tempoh 2 bulan. Buat pertamakalinya untuk sementara waktu, anak-anak arowana mulai keluar dari mulut bapanya secara beransur-ansur. Bapa arowana akan berisyarat kepada anak-anaknya jika terdapat sebarang petanda bahaya, jesteru anak-anak arowana akan kembali semula ke dalam mulut sebagai perlindungan. Anak-anak arowana pasti meninggalkan bapanya apabila telah berupaya berenang bebas.

Di Alam Pembiakan

Arowana lazimnya dibiakkan di dalam kolam bumi (earthpond). Membiakkan arowana di dalam tangki juga boleh dilaksanakan, tetapi prosesnya agak sukar. Di kolam pembiakan bumi, 10 ekor arowana matang (separuh jantan dan separuh betina) akan dilepaskan dan kaedah ini melangsungkan pemilihan pasangan secara semulajadi. Arowana-arowana seterusnya diawasi dengan teliti dari jarak yang dapat dilihat. Apabila sepasangan arowana telah terbentuk, pasangan itu akan mengusir arowana-arowana lain dan mulai bertelur. Jaring kemudiannya akan ditempatkan bagi memisahkan pasangan itu daripada yang lain. Setelah anak-anak arowana berupaya berenang bebas, mereka akan ditangkap dan ditempatkan ke dalam tangki pembesaran.

Kebanyakan pemelihara ikan akuarium tidak memiliki kolam bumi di rumah. Oleh sebab itu, saya akan lebih menumpukan pembiakan arowana Asia di dalam tangki di seksyen seterusnya.

Jantina Arowana Asia

Adalah sukar untuk menentukan jantina arowana. Lebih-lebih lagi, arowana-arowana yang masih muda. Umumnya, warna sesisik arowana jantan dewasa tampak lebih garang manakala saiz tubuhnya sedikit kecil berbanding arowana betina dewasa. Arowana jantan juga memiliki rahang yang lebih lebar dan lebih dalam bagi memudahkan mereka membawa telur-telur dan anak-anak arowana kelak. Arowana betina dewasa pada perbandingannya bertubuh agak besar, manakala pada sektor pelepah antara sirip dorsal, ekor dan sirip anal kelihatan agak kebulatan. Pengalaman luas amat diperlukan dalam mengenalpasti jantina arowana Asia. Usah diperdulikan dahulu arowana-arowana Asia yang masih muda. Sungguhpun demikian, apabila mereka mulai membiak, sudah pasti anda akan dapat memastikan yang mana jantan dan yang mana betina. Inilah yang dikatakan pengalaman.

Tempoh yang diperlukan arowana Asia untuk matang adalah bergantung kepada keadaan mereka dipelihara. Lebih khusus dalam keperluan dan penjagaannya, akan lebih cepat mereka mencapai kematangan. Umumnya, arowana Asia betina mengambil tempoh selama 2-3 tahun, manakala arowana jantan pula 4-5 tahun bagi mencapai kematangan.

Mencampurkan Arowana-Arowana Asia

Arowana-arowana Asia adalah spesis ikan air tawar yang bersifat kewilayahan. Mereka tidak akan dapat dielak daripada menyerang antara satu sama lain jika dipelihara 2 ekor sekaligus. Walaubagaimanapun, sifat suka menyerang ini akan berkurangan, jika bilangannya ditambah. Secara lazimnya, anda perlukan sekurang-kurangnya 6 ekor arowana Asia matang jika berhajat untuk memeliharanya bersama-sama. Perkara ini mungkin menjadi mustahil, memandangkan harga arowana Asia yang tinggi di pasaran kini. Sekiranya modal adalah masalah utama, anda tentu ingin menggantikan satu atau dua ekor dengan arowana Perak (Silver - Osteoglossum bicirrhosum) atau arowana Hitam (Black - Osteoglossum ferreirai), tetapi cara ini pasti menipiskan peluang anda untuk mendapatkan pasangan arowana Asia yang sepadan. Perlu diingatkan, anda juga perlukan tangki yang cukup besar bagi menampung 6 ekor arowana sekaligus. Lebih besar saiz sesebuah tangki itu, adalah lebih baik. Saiz bagi tangki minima adalah berukuran 8'x 2'x 2' dengan ketebalan kaca 12mm, tetapi ini bukanlah saiznya yang ideal.

Memadan & Membiakkan Arowana Asia

Terdapat dua cara untuk anda membiakkan arowana-arowana anda. Pertama, adalah dengan mencampurkan beberapa ekor arowana ke dalam tangki dan biarkan mereka memilih pasangan mereka sendiri. Kedua, dengan memadankan sendiri 2 ekor arowana yang anda fikirkan berlawanan jantinanya serta berharap pilihan anda itu tepat dan mereka menyukai antara satu sama lain.
Kaedah Semulajadi:

Anda harus memiliki simpanan baka yang munasabah untuk berjaya melaksanakannya. Sekurang-kurangnya, 6 ekor arowana matang diperlukan bagi proses ini dijayakan. Besarkan mereka bersama-sama di dalam tangki sejak daripada kecil lagi. Ataupun, kesemua arowana matang dilepaskan ke dalam tangki secara serentak. Dengan cara ini, tidak seekorpun akan dapat menguasai atau membentuk wilayah lebih awal sesama mereka.

Awasi mereka dengan teliti. Jika sepasangan arowana terbentuk, arowana jantan akan berenang berdekatan dengan arowana betina dan mulai mengusir arowana-arowana lain. Pasangan itu cuba meluaskan wilayah mereka. Anda perlulah memindahkan arowana-arowana lain daripada tangki di peringkat ini.
Berdua-duaan

Kelakuan berdua-duaan mengambil tempoh selama 1 hingga 2 bulan. Sepanjang tempoh ini, mereka akan berenang-renang berdekatan antara satu sama lain (sering berenang dalam bentuk bulatan), berkejar-kejaran, menggigit ekor dan sesirip sesama sendiri serta sering menyebabkan kecederaan pada tubuh juga. Arowana betina lazimnya menerima kecederaan yang berpanjangan, terutama sekali pada sektor lapisan luar insang, sirip anal dan sektor kelamin. Dipercayai di peringkat ini, arowana jantan cuba merangsang rembesan arowana betina.
Lokasi bertelur

Selera makan mereka juga akan turut menurun sedikit demi sedikit. Perut arowana betina mulai mengembung dan dipenuhi telur-telur. Mereka akan memilih lokasi yang sesuai bagi melepaskan telur-telur, lazimnya di kawasan kurang gangguan dan berarus tenang. Adalah wajar sekiranya tangki ini dilindung (terutama sekali di bahagian tempat bertelur) bagi mengelakkan kerencatan untuk bertelur, jika pasangan tersebut ketakutan.
Bertelur

Mereka seterusnya akan berenang seiringan dan bergeser-geseran tubuh antara satu sama lain. Namun sekali sekala, mereka akan diam di satu-satu tempat. Setelah hampir ke penghujungnya, pasangan ini akan menghentikan renangan lalu meneruskan aksi bergeser-geseran tubuh. Dengan kekejangan otot secara tiba-tiba, arowana betina melepaskan telur-telurnya dan serentak dengan itu pula, arowana jantan mengeluarkan spermanya bagi menyuburkan telur-telur tersebut. Proses bertelur biasanya berlaku pada tengahari, manakala bilangan telur yang dilepaskan adalah dalam lingkungan 30-80 biji dan bergaris pusat sekitar 12-15mm. Arowana jantan seterusnya akan menyodok telur-telur seberapa banyak yang mungkin dan memeliharanya sehingga ke suatu tempoh. Manakala telur-telur yang tertinggal, akan dimakan oleh arowana betina bagi mendapatkan semula zat.
Penetasan

Sepanjang tempoh untuk menetas, arowana betina akan mengusir arowana jantan dan dipercayai, mengusir keluar daripada lokasi bertelur untuk mencari lokasi baru bagi membesarkan anak-anak arowana. Pengusiran ini boleh menyebabkan keganasan dan arowana jantan dikhuatiri akan tertelan beberapa biji telur tanpa ia sedari. Jesteru, adalah wajar sekiranya arowana betina dipindahkan dari tangki di peringkat ini.

Dengan suhu antara 26-30° Selsius (79-86° Fahrenheit), kantung telur yang meloyot kekuningan di bahagian luar perut anak-anak arowana akan mula terserap sepenuhnya dalam tempoh 60 hari. Buat pertamakalinya kelak, anak-anak arowana akan beransur-ansur keluar dari mulut bapanya untuk sementara waktu waktu. Di peringkat ini, anda bolehlah memberi makan anak-anak arowana dengan cacing merah (bloodworm) atau anak-anak ikan gapi (baby guppies). Sila lihat Makanan Arowana

Anak-anak arowana boleh dipindahkan daripada tangki induk mereka, jika mereka dapat menerima makanan yang diberi setelah beberapa hari kemudian. Pastikan air tangki baru diisi separuh daripada air tangki induk mereka, manakala suhu dan komposisinya harus sama dengan tangki induk mereka bagi mengelakkan kekejutan dan kematian.
Kaedah Pemadanan:

Anda perlu mengetahui seyakin-yakinnya, bahawa anda memiliki 2 ekor arowana matang yang berlainan jantinanya, kerana membiakkan arowana bukanlah satu tugas yang mudah. Kaedah seterusnya hanya boleh dicuba oleh mereka yang berpengalaman lebih dari 5 tahun dalam memelihara arowana Asia sahaja.

Tentukan status pemakanan mereka dengan makanan-makanan segar/hidup yang berkhasiat. Lepaskan 2 ekor arowana tersebut ke dalam tangki pembiakan (tangki berukuran 5'x 2'x 2') dengan pembahagi lutsinar ditempatkan di antara mereka. Biarkan mereka membiasakan diri dengan kehadiran antara satu sama lain untuk tempoh beberapa minggu di samping terus-menerus dalam menentukan status gizi yang seimbang buat mereka.

Selepas beberapa minggu, cuba keluarkan pembahagi tadi. Mereka lazimnya lebih ganas berbanding pasangan yang terbentuk secara pilihan semulajadi. Kecederaan demi kecederaan tidak akan dapat dielakkan. Sekiranya mereka menjadi semakin ganas, anda perlulah mengasingkan mereka semula. Kemungkinan tanggapan anda meleset dengan menyangkakan bahawa jantina mereka adalah berlawanan. Antara kemungkinan lain, mereka sebenarnya belum cukup matang untuk dibiakkan. Jika anda berjaya mendapatkan pasangan arowana yang ideal, pasangan tersebut akan mempamirkan kelakuan berdua-duaan sepertimana yang diterangkan sebelum ini. Bertelur dan membesarkan anak-anak arowana, sama seperti pasangan yang terbentuk secara semulajadi.

Pembelian Arowana

oleh Ikan Oh Ikan pada pada 02hb Mac 2010 pukul 8.19 pagiArowana Asia adalah sejenis ikan peliharaan berjangka-hayat panjang. Adalah penting untuk diketahui dengan betul pada peringkat awal sebelum ia dibeli. Seksyen seterusnya akan menerangkan apa yang perlu untuk sebelum, semasa dan sesudah anda membeli arowana Asia.

Sebelum Membeli
Penjagaan arowana sebenarnya menuntut komitmen hampir setiap masa. Arowana, ikan yang sungguh mengagumkan dan mampu hidup selama hampir 20 tahun. Fikir dua kali sebelum membeli arowana. JANGAN membeli arowana atas sebab terdorong, jika anda belum cukup berpengetahuan mengenainya.

Sesiapa sahaja yang bercadang untuk memelihara arowana, HARUSLAH membuat beberapa kajian terlebih dahulu sebelum meletakkan tangan ke atas dirinya. Berikan perhatian yang khusus akan keperluan-keperluannya dan peruntukkanlah sedikit waktu ketika memeliharanya. Maklumat-maklumat ini boleh didapati pada bahagian muka laman saya yang lain. Jika anda fikir bahawa anda boleh menyediakan persekitaran yang betul di samping dapat mencurahkan kasih sayang kepada ikan tersebut, maka teruskanlah. Saya boleh memastikan bahawa segala ikhtiar yang dikorbankan ke atas arowana anda akan menjadi berfaedah, setelah melihat teman anda yang cantik itu hidup-biak di ruang tamu rumah anda.

Di Mana Boleh Dibeli?
Biasakan dengan membeli arowana daripada peniaga yang bereputasi baik. Terdapat ramai peniaga yang tidak beretika di luar sana, menjual arowana bermutu rendah pada harga yang tinggi atau daripada jenis yang tidak sama seperti didakwa. Tidak kurang juga, arowana-arowana yang penuh sarat dengan hormon! Biasakan dengan membeli daripada peniaga yang berpengalaman dan jujur, kerana anda mungkin memerlukan nasihat selepas jualan jika anda mengalami sebarang kesulitan. Terdapat beberapa lamanweb yang menyediakan "Arowana Discussion Board" di internet bagi membolehkan anda menimba pengalaman daripada mereka yang lebih arif.

Memilih Arowana Asia
Kesihatan arowana adalah perkara paling asas yang perlu dipertimbangkan. Pilihlah arowana yang aktif sahaja. Jangan sesekali membeli arowana yang suka bersembunyi di penjuru, berenang tidak normal atau yang berpenyakit. Antara tanda-tanda berpenyakit atau kecacatan yang dihadapi arowana ialah seperti sepasang sesirip pektoral yang terkapit, sesirip pektoral yang tidak sama panjang atau terlalu membengkok, konfigurasi sesisik yang tertonjol, dubur tersembul, bebola mata berselaput dan bernafas terlalu cepat (rapid breathing).

Keseluruhan konfigurasi ikan haruslah berkeadaan seimbang serta mampu mempamirkan keunggulan dan rasa keanggunan kepada bakal pemiliknya. Kedua-dua bebola mata haruslah kelihatan jernih dan bersih serta bebas daripada sebarang selaput tebal, mulut dan rahang haruslah tertutup sempurna, sepasang sesungut di hadapan rahang bawah haruslah sama panjang serta tidak bergulung, antara bahagian kepala dengan tubuh haruslah melandai, bentuk keseluruhan tubuh haruslah serata serta seimbang, sesisik haruslah tersusun rapi serta kelihatan seimbang, manakala sesirip haruslah sepadan dengan saiz tubuh (tidak terlalu besar atau sebaliknya) serta terbuka sepenuhnya. Warna arowana pula harus dititikberat berdasarkan kepada tanda-tanda pembeza keturunan (strain), samada mereka daripada kategori Emas, Merah atau Hijau.

Rahang bawah yang menonjol ke atas akan kelihatan lebih ketara, tatkala arowana itu semakin membesar. Ketidak-seimbangan tumbesaran seperti berkepala atau bermata terlalu besar, adalah petanda bahawa arowana mengalami kebantutan akibat kerencatan atau kelengkungan tulang spinalnya (spinal curvature). Sesirip yang besar lebih digemari oleh kebanyakan para penggemar, tetapi hal ini tidak perlu terlalu difikirkan kerana ia akan kelihatan mengecil apabila arowana semakin membesar.

Arowana harus pantas dan tangkas berenang dengan kesemua sesiripnya terbuka luas (termasuk sepasang sesirip pektoral). Arowana juga seharusnya tidak terlalu liar dan sentiasa bersedia untuk diberi makan. Adalah sukar untuk mengenalpasti tanda-tanda pembeza keturunan, jika arowana masih terlalu kecil. Jesteru, sukar jualah bagi menentukan gred-grednya. Oleh yang demikian, adalah dicadangkan supaya mendapatkan arowana dewasa bagi tujuan pengenalpastian.

Jangan sesekali membeli arowana yang baru sahaja tiba di kedai. Sebaliknya sediakan wang pendahuluan, supaya dapat disimpan dan ikutilah perkembangan demi perkembangan dalam beberapa hari kemudian. Wabak penyakit mungkin menjadi-jadi, akibat tekanan sewaktu perjalanan. Di rumah, sambil sibuk menyediakan tempat baru untuk bakal ikan peliharaan kesayangan anda itu, cuba pertimbangkan semula keputusan yang bakal dibuat bagi mengelakkan sebarang kekesalan. Ada bijaknya dalam anda mengorbankan sedikit wang pendahuluan, jikalau anda sanggup bersabar sambil membuat sedikit penyelidikan mengenai arowana-arowana yang baik mutunya!

Pemindahan
Pastikan air di tangki baru anda telah dituras dengan secukupnya sebelum anda memindah-masuk arowana ke dalamnya. Uji tahap pH air tangki baru terlebih dahulu dan berusahalah untuk meminimakan perbezaan-perbezaannya. Beritahu pekedai atau pembekal tempatan (Local Fish Supplier - LFS), supaya tidak memberi makan arowana untuk sehari, sebelum boleh dipindahkan ke dalam tangki yang baru. Tekanan akibat pemindahan kelak akan menjadi-jadi jika berperut penuh kerana kekenyangan.

Cahaya yang tenang (sedate light) untuk arowana dewasa adalah disyorkan selagi cahaya ini tidak menyeksanya. Gunakanlah beg plastik sewaktu menangkapnya berbanding menggunakan jaring bagi mengurangkan kecederaan fizikal. Beg plastik pula haruslah diikat dengan getah gelang (rubber ban) pada setiap penjurunya atau tanpa sudut "maut", bagi mengelakkan ikan itu daripada kelemasan sekiranya terhadapkan mukanya di sudut tersebut. Gunakanlah beberapa lapis beg plastik untuk mengelakkan sebarang kemalangan fizikal yang lain. Lindungi setiap lapisan beg plastik dengan kertas berwarna gelap kerana kegelapan dapat membantu menenangkan arowana. Isikan beg plastik dengan oksigen dan tanyakan kepada pekedai/pembekal tempatan anda; berapa lamakah isian oksigen itu mampu bertahan. Kotak haba (thermal box) juga amat disyorkan bagi menyediakan pemalaran haba, terutama sekali bagi anda yang tinggal di kawasan tanah tinggi atau beriklim sejuk.

Setiba sahaja ke rumah, masukkan beg plastik tersebut ke dalam tangki baru dan biarkan selama sekitar 15-30 minit bagi menstabilkan suhunya. Kemudian, buka beg plastik tersebut dan campurkan sedikit demi sedikit dengan air tangki yang baru dan tunggu selama sekitar 15-30 minit lagi bagi menyelaraskan perbezaan-perbezaan kecil yang terdapat daripada komposisi kedua-dua kimia airnya. Jika komposisi kimia airnya mengandungi perbezaan-perbezaan yang besar, ia MESTILAH diselaraskan sebelum anda memindah-masuk arowana ke dalamnya. Apabila kesemuanya telah tersedia dengan sempurna, sekarang anda bolehlah melepaskan arowana ke dalam rumah barunya itu.

Jagaan Lanjutan
1-2 minggu yang pertama adalah detik-detik sukar bagi arowana menyesuaikan dirinya dengan persekitaran barunya. Sindrom Tangki Baru (New Tank Syndrome) bukanlah perkara asing terutama sekali di tangki yang tidak dituras dan distabilkan kimia airnya terlebih dahulu dengan sempurna. Untuk anda lebih memahami Sindrom Tangki Baru ini, pertama sekali adalah dengan memahami struktur Rantaian Nitrogen (Nitrogen's Chains) terlebih dahulu.

Rantaian Nitrogen
Sesetengah orang berpendapat dan mempersoalkan tentang Rantaian Nitrogen ini. Menurut mereka, jika tidak mengetahuinya sekalipun, tidak akan bermasalah. Hanya kepada mereka yang benar-benar memahami, betapa pentingnya dalam menghargai kecantikan arowana adalah berkait-rapat dengan sistem penjagaan dalaman akuarium, sekaligus berjaya dalam penjagaan keseluruhannya.

Struktur Nitrogen:

Gas
Amonia ----------------------» Nitrit ----------------------» Nitrat

Ejen Pengurai
Bakteria Nitrosomonas -----» Bakteria Nitrobakter


Gas Amonia terhasil daripada kumuhan ikan dan juga daripada protein yang terurai akibat lebihan makanan yang ditinggalkan. Akhirnya, ia cukup toksik kepada ikan itu sendiri. Gas Amonia diurai oleh ejen pengurai bakteria Nitrosomonas menjadi gas Nitrit yang rendah toksik. Lama-kelamaan, akan diurai semula menjadi gas Nitrat rendah toksik tetapi bersifat kekal oleh ejen pengurai bakteria Nitrobakter pula. Kedua-dua ejen pengurai ini juga mampu terkandung di dalam sistem putaran penurasan biologi. Gas Nitrat rendah toksik tetapi bersifat kekal boleh dihilangkan dengan mempraktikkan penukaran air secara kerap, atau dengan kepenggunaan tumbuhan air. Gas Nitrat juga dapat diurai menjadi sistem gas Nitrogen tanpa toksik dengan kepenggunaan sistem penurasan bakteria Anaerobe (sistem penurasan berkimia). Konsep penurasan menggunakan bakteria Anaerobe sebagai peneutral kepada sistem Rantaian Nitrogen ini, baru sahaja diperkenalkan pada tahun 2001 yang lalu. Sila rujuk kepada pekedai tempatan anda mengenainya.

Sindrom Tangki Baru
Tangki yang tidak dituras dan diselenggarakan dengan sempurna atau ertikata lain; sistem penurasan biologi tidak lagi berupaya melumpuhkan gas terakhir iaitu Nitrat yang berpunca daripada keterhasilan gas Amonia pada peringkat awal. Kesan gas Nitrat yang berlanjutan boleh menjurus kepada sindrom kemurungan dan ketidakcergasan ikan. Air tangki perlulah diganti bagi mengubah keadaan ini, di samping bertujuan membantutkan populasi bakteria Nitrosomonas dan Nitrobakter daripada terus berkembang. Setelah penukaran air tangki dibuat, putaran sistem penurasan juga haruslah dipertingkatkan bagi menghalang kewujudan gas Amonia daripada serta-merta muncul. Bakteria Nitrosomonas akan terhasil semula secara beransur-ansur apabila cukup tempoh keberkesanan sistem penurasan. Jesteru, sebagai langkah seterusnya adalah dengan mencampurkan sedikit larutan pekatan anti-bakteria ke dalam air tangki bagi melumpuhkannya daripada terus aktif. Larutan ini boleh didapati di kedai ikan yang berdekatan.

Ulangkaji
Selain gas Amonia, gas kedua iaitu Nitrit juga tidak boleh dipandang ringan dalam konteks Sindrom Tangki Baru ini. Apabila ejen pengurai bakteria Nitrosomonas telah mengaktifkan dirinya, ia akan mula mengurai gas Amonia menjadi gas Nitrit rendah toksik. Di peringkat gas Nitrit, ejen pengurai bakteria Nitrobakter akan teraktif dan bertanggungjawab dalam mengurai gas Nitrit kepada gas Nitrat pula. Bakteria Nitrobakter tidak akan dapat diaktifkan jika bakteria Nitrosomonas tidak terhasil daripada kemunculan gas Amonia. Sekalipun gas Nitrit rendah toksik, lama-kelamaan akibat proses penguraian bakteria Nitrosomonas akan mencipta gas Nitrat rendah toksik yang bersifat kekal. Tahap kandungan Nitrat yang tinggi akan memberi kesan toksik berlebihan kepada arowana dan dikhuatiri akan menjuruskan arowana anda ke arah kemurungan, menjadi liar secara tiba-tiba dan wabak penyakit. Malah, tidak hairan jika membawa kepada kematian mengejut. Kaedah menukar air tangki secara kerap (1/3 air, dua kali seminggu), kepenggunaan penurasan yang sesuai serta amalan mencampurkan larutan pemekat anti-bakteria adalah antara jalan yang terbaik dalam mengatasi fenomena ini.

Makanan Arowana

oleh Ikan Oh Ikan pada pada 02hb Mac 2010 pukul 8.20 pagiArowana adalah sejenis ikan pemaging (carnivorous). Di alam liar, makanan rujinya terdiri daripada serangga, ikan-ikan kecil (meadow fishes), udang-udang kecil (shrimps), cacing dan amfibia kecil. Makanan mentah amat digemari arowana, tetapi ia juga boleh dilatih untuk menerima kepelbagaian makanan alternatif yang lain. Mempelbagaikan makanan arowana adalah satu KEMESTIAN, bagi mengelakkan dirinya daripada kekurangan zat-zat makanan sebagai sumber utama tumbesarannya.

Arowana kecil (bawah 15sm) harus diberi makan tiga kali sehari, arowana muda (15-35sm) dua kali sehari manakala arowana dewasa (35sm ke atas) pula sekali sehari atau berselang sehari. Ikan hidup yang tinggi kandungan lemak, hanya boleh dijarakkan pemberiannya kepada arowana bagi mengelakkan permasalahan sindrom bermata jatuh (down-eyed syndrome). Jika arowana terlebih diberi makan (over fed) dalam jangka-waktu yang berterusan, ini menyebabkan ia mula kehilangan selera untuk makan, jesteru akan melaparkan dirinya selama beberapa hari. Terlebih diberi makan juga mampu memendekkan jangka-hayat arowana malah memudaratkan keupayaannya untuk membiak.

Makanan hidup umumnya lebih berzat berbanding makanan sejawatnya yang lain. Walaubagaimanapun, risiko penyebaran wabak penyakit adalah lebih tinggi dengan kepenggunaan makanan jenis ini. Makanan-makanan hidup haruslah DIKUARANTIN beberapa hari sebelum diberi kepada arowana. Jika anda khuatir dengan jenis-jenis makanannya yang tertentu, kata-kata ingatan buat anda tentang perkara ini adalah; "Jika Terdapat Sebarang Keraguan, Jangan Sesekali Menggunakannya."

Serangga
Cengkerik:

Cengkerik adalah sejenis makanan yang berkhasiat untuk arowana. Risiko penyebaran wabak penyakit juga rendah. Gunakan saiz cengkerik yang sesuai bagi setiap saiz arowana. Kaki cengkerik yang berduri halus, haruslah dibuang sebelum diberi kepada anak-anak arowana bagi mengelakkan kecederaan usus. Dapatkan cengkerik yang diternak daripada penternak cengkerik sahaja (yang ada dijual di kedai ikan), memandangkan cengkerik liar dibimbangi telah dicemari dengan racun serangga perosak. Anda juga boleh memberi makan cengkerik-cengkerik dengan makanan bervitamin seperti lobak merah sebelum diserahkan kepada arowana. Ini adalah cara terbaik bagi memindahkan khasiat. Vitamin A daripada lobak merah mampu meningkatkan warna arowana (terutama sekali arowana kategori Merah).

Lipas:
Sama seperti cengkerik. Jangan sesekali beri lipas mati kepada arowana kerana dikhuatiri lipas tersebut telah dicemari racun serangga. Adalah dinasihatkan, supaya mengkuarantin lipas-lipas beberapa hari sebelum digunakan. Ini bertujuan sebagai pengesahan, kerana lipas-lipas yang telah dicemari racun serangga pasti akan mati dalam tempoh beberapa hari kemudian.

Lipan:
Lipan juga adalah sejenis makanan arowana yang sangat berkhasiat. Ia sering digunakan di Asia khusus bagi meningkatkan warna arowana. Sayang sekali, keupayaan untuk sering mendapatkannya adalah rendah. Sungguhpun demikian, lipan-lipan beku juga ada dijual berbanding dengan lipan-lipan hidup.

Ikan

Ikan Hidup:

Selagi ia tidak beracun manakala saiznya mudah untuk dihadam, bolehlah dijadikan makanan arowana.Ikan-ikan umpanan seperti ikan-ikan peragut kecil, anak-anak koi, anak-anak keli, anak-anak toman, dan anak-anak tilapia adalah antara yang boleh digunakan. Perlu diingat, terdapat potensi penyebaran wabak penyakit apabila makanan jenis ini digunakan. Jesteru, langkah yang bijak adalah dengan mengkuarantin bagi mengetahui sebahagian ikan-ikan yang sakit. Untuk memindahkan zat-zat atau unsur-unsur ubatan kepada arowana, ikan-ikan tersebut haruslah diberi makan dengan makanan-makanan yang berzat. Sesetengah ikan seperti ikan mas misalnya, kaya dengan kandungan lemak dan dibimbangi akan mengundang masalah sindrom bermata jatuh. Ikan mas juga dipercayai mengandungi enzim-enzim yang mampu menyusutkan zat-zat dalam tubuh arowana. Oleh itu, cuba jarakkan kepenggunaannya atau dengan tidak menggunakannya sama sekali.

Daging Ikan Segar:

Gunakan daging ikan yang segar sahaja. Siang selaput lemaknya terlebih dahulu dan potong kepada saiz hadaman (kubid), kemudian dibilas sebelum diberi kepada arowana bagi menghindari pencemaran dari sumber airnya. Cuba elak daripada menggunakan daging ikan beku, kerana pengenyahan protein akibat proses pembekuan akan menjurus kepada penyakit hati dan kerosakan organ-organ dalaman arowana untuk jangka-panjang.

Krustasia

Udang Kecil & Sederhana:

Udang bersaiz kecil dan sederhana kaya dengan vitamin A. Elakkan daripada memberi makan anak-anak arowana dengan makanan jenis ini kerana kulit udang sukar untuk dicernakan, malah boleh mencederakan usus. Gunakan kuantiti udang yang perlu sahaja dan jangan sesekali dibiarkan sehingga udang-udang ini berlegar-legar di dasar tangki. Jika dibiarkan berterusan, pasti menjerumuskan arowana untuk mencari dan merenung ke dasar dalam tempoh yang tertentu, jesteru dikhuatiri akan menyegerakan sindrom bermata jatuh. Adalah diingatkan, udang juga berpotensi dalam menyebarkan wabak penyakit.

Daging Udang:

Pilihlah udang-udang yang segar. Cuba elak daripada menggunakan udang-udang beku melainkan anda benar-benar pasti dengan tahap kesegarannya. Perlu diingatkan sekali lagi, pengenyahan protein akibat proses pembekuan, boleh menjurus kepada penyakit hati dan kerosakan organ-organ dalaman arowana untuk jangka-panjang. Pembuangan kepala udang amat disyorkan memandangkan ia sukar untuk dicerna, malah insangnya juga dikhuatiri mengandungi kepekatan toksin atau kuman yang tinggi. Sediakan daging udang dalam bentuk yang mudah dihadam dan dibilas terlebih dahulu sebelum digunakan.

Cacing

Cacing Merah:

Cacing merah (bloodworm) adalah sejenis makanan anak-anak arowana yang paling utama serta amat berkhasiat. Ia harus dibilas terlebih dahulu bagi mengenyahkan bendasing yang terdapat daripadanya sebelum boleh digunakan. Jangan beri anak-anak arowana cacing merah beku, dibimbangi akan menyebabkan sembelit. Elakkan daripada diberi cacing merah tua, kerana isinya yang kenyal akan menyukarkan penghadaman. Cacing merah hidup yang segar lebih digemari, akan tetapi secara komersialnya di pasaran hanyalah daripada jenis cacing merah beku dan cacing merah kering. Cacing merah kering juga boleh digunakan untuk anak-anak arowana.

Cacing Rumpai:

Cacing rumpai (cacing tubifex) ini dikumpulkan dari saliran atau parit yang sudah pasti tinggi tahap pencemarannya dan haruslah dielakkan pemberiannya kepada arowana, melainkan ia telah diproses dengan sewajarnya. Pembiak komersial sering mendakwa bahawa produk mereka bebas daripada kekotoran, tetapi sumber-sumber kedatangannya masih menimbulkan persoalan. Ingat akan kata-kata ini, "Jika Terdapat Sebarang Keraguan, Jangan Sesekali Menggunakannya." Perkara ini menjurus kepada cacing rumpai beku juga. Cacing rumpai beku bebas daripada kekotoran, tetapi dikhuatiri kuman yang hidup di bawah paras beku tidak akan dapat terlupus. Kandungan zat besi daripada sumber-sumbernya juga masih diragukan.

Cacing Burung:

Cacing burung (mealworm) amat menyihatkan lagi berkhasiat. Elakkan daripada diberi kepada anak-anak arowana, kerana cengkerang atau kulitnya yang keras kelak menyukarkan penghadaman dan akan menjurus kepada masalah ketidakcernaan atau kecederaan dalaman. Gunakan hanya cacing burung yang baru sahaja menggelupaskan kulitnya. Kulit cacing burung yang berwarna gelap menandakan ia agak tua. Jadi, pilihlah cacing burung yang berwarna cerah. Teknik melemaskan cacing burung sebelum diberikan kepada arowana adalah disyorkan, itupun jika arowana dapat menerima cacing burung yang telah mati. Kepala cacing burung haruslah dibuang terlebih dahulu bertujuan mengurangkan masalah ketidakhadaman.

Cacing Tanah:

Cacing tanah (earthworm) adalah sejenis lagi makanan arowana yang menyihatkan lagi kaya dengan zat. Risiko penyebaran wabak penyakit juga adalah rendah. Memerah cairan daripada perut cacing tanah terlebih dahulu adalah disyorkan. Atau, ia diberi makanan-makanan yang bervitamin bagi mengenyah-gantikan segala kekotoran pemakanannya sebelum ini, lalu memindahkan zat-zat kepada arowana. Cacing tanah juga amat disyorkan oleh kebanyakan pemelihara ikan akuarium.

Makanan-Makanan Batangan & Butiran

Secara komersialnya, sudah terlalu banyak makanan-makanan batangan (stick-foods) dan butiran (pellets) di pasaran hari ini. Kandungan khasiat dan vitaminnya juga pelbagai mengikut harga yang ditawarkan. Pilihlah daripada jenama yang bereputasi cemerlang dan terjamin kualitinya. Makanan-makanan batangan dan bijian yang khusus untuk arowana adalah disyorkan, sebagai alternatif selain makanan-makanan segar dan hidup. Walaubagaimanapun, ia tidak seharusnya dijadikan satu-satunya makanan arowana tanpa ada makanan-makanan yang lain.

Amfibia & Cicak

Katak:

Katak adalah sejenis makanan arowana yang cukup berkhasiat, malah sering dijadikan makanan utamanya di Asia. Anda harus menyedari perihal katak terlebih dahulu, samada daripada jenis beracun ataupun tidak. Katak-katak juga perlu dikuarantin beberapa hari, sebelum diberi kepada arowana. Kebiasaannya, katak diperolehi dari petak sawah yang mana kepenggunaan racun serangga perosak acapkali digunakan. Jangan sesekali diberi katak yang telah mati kepada arowana jika punca kematiaannya tidak diketahui. Katak juga mampu meningkatkan warna arowana.

Cicak & Gekko:

Cicak dan gekko (gecko - cicak hutan bersaiz luarbiasa) juga sungguh berkhasiat, malah amat digemari oleh ikan-ikan pemaging. Cicak dan gekko lazimnya tidak dijual secara meluas memandangkan permintaan ke atas mereka tidak begitu tinggi. Gekko boleh ditemui di dalam rumah berhampiran kawasan ladang getah atau di kawasan hutan. Tidak begitu mudah untuk mendapatkannya, kerana bukan sahaja saiznya yang luarbiasa (dewasa mampu membesar sehingga 2 kaki), malah haiwan ini juga mampu menggigit jika berasa terancam. Sekiranya ia berjaya diperolehi, usaha anda itu tidak menjadi sia-sia, kerana ia juga mampu meningkatkan lagi warna arowana oleh kerana khasiat yang terkandung daripadanya. KUARANTIN adalah satu kemestian. Berkemungkinan cicak dan gekko telah memakan serangga yang dicemari racun serangga, meskipun kemungkinannya dirasakan rendah.

Merawat Arowana

oleh Ikan Oh Ikan pada pada 02hb Mac 2010 pukul 8.38 pagi


Tips Merawat Arwana dalam Akuarium

Januari 26, 2009 in perikanan tawar

Kelalaian adalah sumber malapetaka bagi penggemar. Sekali saja lalai tidak mengontrol aerator akuarium, bisa-bisa arwana mati. Apalagi ceroboh, tentu lebih fatal akibatnya. Maka bagi penggemar yang sungguh-sungguh mencintai arwana, pastilah memperhatikan seluk-beluk di sekitar perawatan. Harapannya, agar arwana dalam akuarium bisa tampil anggun dan asri. Lantas apa yang harus dilakukan?

1. Perhatikan peralatan aquarium
Berhasil tidaknya akuarium menjadi tempat yang nyaman bagi ikan arwana, sungguh dipengaruhi oleh kelengkapan sarana pendukungnya.

Aerator
Fungsi aerator atau pompa udara adalah menyuplai udara ke dalam air akuarium, dan sekaligus menguapkan atau mendorong hasil sisa-sisa pembakaran ke luar dari akuarium. Aerator dikatakan baik, jika arus listrik yang menggerakkannya kecil, tetapi udara yang ditiupkannya relatif banyak.

Heater & Thermometer


Alat pemanas (heater) ini diperlukan terutama pada waktu suhu air akuarium turun drastis. Sedangkan alat pengontrol suhu air atau termometer juga dipasang dalam akuarium. Di daerah dingin, heater dan termometer ini sangat dibutuhkan.

Filter
Fungsi filter atau penyaring untuk menyaring air dalam akuarium. Kerja filter mencakup ini untuk menyedot air akuarium, menyaring, dan mengembalikannya lagi ke dalam akuarium dalam kondisi bersih.

Lampu TL
Keberadaan lampu TL, selain menyinarkan cahaya, juga sanggup mempercantik penampilan akuarium. Tapi, jangan sampai sinar lampu TL justru menimbulkan panas yang melebihi kebutuhan. Idealnya untuk akuarium seluas 80×40 cm memerlukan lampu TL berdaya 20 watt.

2. Rajin melakukan perawatan akuarium
Mau tak mau jika Anda terlanjur mencintai ikan arwana dalam akuarium, cukuplah rajin melakukan perawatan. Sebab déngan demikian itu, penampilan arwana dalam akuarium tampak sehat, segar, dan menyenangkan.

Pemberian makanan
Menu utama arwana dalam akuarium adalah kelabang. Tapi jangan terus- menerus diberi kelabang, sebaiknya divariasi déngan makanan lain. Contohnya: udang, kecoa, katak, lipan, kadal, maupun jangkrik.

Pengontrolan & pergantian air
Setiap hari diwajibkan mengontrol suhu dan pH air. Adapun suhu air ideal bagi ikan arwana sekitar 25-27 derajat Celcius. Andaikata suhu air dingin, segera nyalakan heater hingga suhu air sesuai kebutuhan. Sedangkan pH yang dikehendaki sekitar 6-8,5. Andaikata pH terlalu rendah, maka tambahkan kapur ke dalam akuarium. Selain itu, sanitasi air perlu diperhatikan pula, silakan mengobati air akuarium déngan Malachite green, déngan frekuensi 3 minggu sekali.
Dan jangan lupa, air akuarium juga diganti. Namun pergantian air dipilahkan menjadi dua, yakni: (a) pergantian air secara reguler setiap 2 hari sekali dengan volume 10% dari seluruh volume air akuarium, dan (b) total pergantian air dilakukan setiap 3 bulan sekali. Jika Anda menggunakan air PAM, sebaiknya dibiarkan 24 jam terlebih dahulu agar kandungan khlor mengendap, dan setelah itu bisa dimasukkan ke dalam akuarium.

3. Penataan interior akuarium
Kehidupan di dalam akuarium adalah replika lingkungan hidup di alam bebas. Oleh karena itu, perlu penataan interior dalam akuarium. Ini berarti menuntut apresiasi estetika, sehingga perpaduan antara keindahan akuarium dengan anggunnya ikan arwana sanggup menampilkan nuansa kesejukan yang harmonis.

Tanaman air
Mengingat asal-muasal ikan arwana yang suka bersembunyi di bawah tanaman air, maka kita pun siap menyediakan tanaman dimaksud. Ada beberapa jenis tanaman air yang dapat dipilih antara lain: Vallisneria spiralis, Hidrilla verticillata, Riccia fluiutana, Higrophila polisperma, Pistia stratiotes, Najas indica, dan sebagainya.

Pasir batuan
Pasir digunakan sebagai landasan peletakan batuan. Sebaiknya digunakan pasir sungai, yang masih bercampur dengan humus. Di samping itu, diberi juga batuan dan termasuk karang-karangan. Ukuran batu idéal berdia meter 3 mm. Batuan tersebut memiliki berbagai corak dan warna yang beragam namun tetap indah.
(Hieronymus Budi Santoso)
dari : sinarharapan.co.id

Ikan Loma


Ikan Loma atau ikan Lomah merupakan ikan air tawar. Nama sainsnya Thynnichthys thynnoides.

Ikan Loma selalunya bergerak dalam kumpulan yang besar dan terdapat tasik-tasik dan lombong. Diet utamanya adalah plakton dan tumbuh-tumbuhan air.

Bentuk ikan ini seperti ikan Tongsan atau ikan Temelian malah dipanggil ikan Tongsan Loma. Saiznya boleh menjadi panjang , sehingga 0.6 meter. Di Malaysia, ikan ini boleh ditemui di Sungai Perak. Rasanyanya tidaklah begitu sedap , banyak tulang halus dan bersisik kecil kemerahan. Oleh itu harganya agak murah.

Ikan Loma
Pengelasan saintifik
Alam:Haiwan
Filum:Kordata
Subfilum:Vertebrat
Kelas:Ikan
Genus:Thynnichthys
Spesies:T. thynnoides