oleh Ikan Oh Ikan pada pada 12hb April 2010 pukul 9.05 ptg
Tilapia diternak diseluruh dunia dengan penghasilannya melebihi 3 juta tan
metrik bernilai US$ 3.6 bilion pada tahun 2004. Menurut statistik dari FAO, penghasilan
tilapia adalah ketiga terbesar selepas salmon dan kap (di seluruh dunia). Tilapia
adalah spesis akuakultur kedua terpenting dunia, dan komoditi makanan laut ketiga
terpenting yang diimport ke AS selepas udang laut dan salmon Atlantik. Akuakultur
tilapia akan terus membangun dan mengembang secara global dan persepsinya
sebagai produk berkualiti akan terus meningkat (Fitzsimmons, 2003). Sekurangkurangnya
85 negara telah menghasilkan tilapia, iaitu ikan yang asalnya daripada
Afrika dan Timur Tengah serta mempunyai rasa yang agak manis dengan tekstur yang
padat. Negara-negara di Asia, Amerika Latin, Afrika dan Timur Tengah adalah antara
negara yang dijangka akan meningkatkan penghasilan tilapia dunia di mana apabila
digabungkan dengan populasi liar akan mencecah US$ 4 billion (Cutland, 2003).
China adalah pengeluar utama dunia. Gabungan China dan Taiwan adalah
penyumbang utama tilapia ke Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, kerana
penjimatan kos pengangkutan dan perjalanan, negara-negara seperti Amerika Latin
telah mula menguasai pasaran tilapia segar di Amerika Syarikat. Walaupun tilapia
terdiri daripada pelbagai spesis, namun, majoriti pengeluar memilih Nile tilapia atau O.
niloticus kerana mempunyai kadar tumbesaran yang cepat. Selain itu, untuk memenuhi
sasaran pasaran eksport kebanyakan pengeluar memilih untuk menternak tilapia
jantan memandangkan tilapia jantan mempunyai kadar tumbesaran yang dua kali lebih
cepat berbanding tilapia betina (Popma & Masser, 1999).
Selain rintang penyakit dan boleh menyesuaikan diri dalam pelbagai
keadaan, tilapia tidak seperti salmon dan kod di mana ia boleh mengambil pelbagai
jenis diet. Namun begitu, kebanyakan penternak pada hari ini menggunakan pelet yang
terdiri daripada bijirin seperti gandum, jagung atau kacang soya serta mengandungi
sedikit minyak ikan atau makanan berasaskan ikan. Tilapia juga boleh membesar dua
kali ganda lebih cepat daripada ikan-ikan bersirip yang lain dan membesar daripada
telur sehingga kepada saiz pasaran (lebih kurang 2 paun) dalam masa 10 hingga 12
bulan. Keperluan utama dalam penternakan tilapia adalah mengekalkan suhu air pada
28oC (Cutland, 2003).
Posted by admin at 9:37 PM 0 comments
Labels: Ikan Talapia Merah, Penghasilan Tilapia Dunia
Sistem Ternakan Ikan Tilapia Merah / Talapia Merah
Tilapia boleh dibiakkan dalam sangkar, tangki atau di dalam kolam sama
ada secara monokultur atau polikultur. Teknik pengkulturan terbahagi kepada tiga
sama ada ekstensif, semi-intensif atau intensif. Penternakan dalam sangkar biasanya
dilakukan dalam tasik, empangan, sungai, tali air atau di lautan luas. Penggunaan
sangkar adalah lebih baik berbanding kolam dan tangki kerana menjimatkan kos,
kepadatan stok boleh ditingkatkan dan pengurusan yang secara relatifnya adalah lebih
mudah. Biasanya, penternakan di dalam sangkar dilakukan di kawasan yang
mempunyai sumber makanan semulajadi yang banyak dan terlindung daripada angin
10
kencang dan ombak. Sangkar terdiri daripada dua iaitu sangkar pegun atau sangkar
terapung. Pemilihan sangkar bergantung kepada kedalaman air. Sangkar pegun
sesuai digunakan di kawasan yang agak cetek manakala sangkar terapung pula
digunakan di kawasan yang mempunyai kedalaman 5 m.
Kolam digunakan dalam pelbagai keluasan berjulat antara 0.25 – 2 hektar.
Kedalaman air sebanyak 1 – 1.5 m dikekalkan. Tiga kaedah pengkulturan boleh
dilakukan di dalam kolam penternakan. Kaedah ekstensif melibatkan penghasilan
makanan semulajadi di dalam kolam dengan kaedah penyuburan tumbuhan dalam
kolam dengan menggunakan baja organik dan kimia. Kaedah semi-intensif melibatkan
pemberian makanan tambahan kepada ikan di samping membaja makanan semulajadi
yang sedia wujud di dalam kolam. Kaedah intensif melibatkan pemberian makanan
yang cukup kepada ikan dan penukaran air kolam kerap dilakukan untuk mengekalkan
kepadatan yang tinggi. Bagi kaedah intensif, pemilihan kawasan serta penyediaan dan
pembinaan kolam secara asasnya sama dengan pengkulturan bagi spesis lain.
Pengkulturan intensif tilapia di dalam tangki memerlukan makanan tiruan
yang menyebabkan pengurusan air adalah kritikal. Saiz tangki adalah antara 20 – 500
m2 dengan kedalaman antara 1.2 – 1.5 m. Namun, penggunaan tangki memerlukan
kos yang tinggi untuk infrastruktur dan operasi. Antara kos yang lain termasuklah
sumber bahan api, tenaga manusia dan penyenggaraan.
Amaun makanan yang diperlukan oleh tilapia bergantung kepada kaedah
pengkulturan yang digunakan. Makanan komersial diperlukan bagi tilapia yang dibiak
dalam tangki atau kolam yang mempunyai sumber makanan semulajadi yang kurang.
Kadar pemakanan diubah-ubah bergantung kepada berat purata ikan dalam suatu
kolam penternakan.
Tilapia dalam sangkar akan menikmati makanan semulajadi seperti
plankton yang tumbuh liar dalam tasik dan hanya memerlukan makanan tambahan
dalam amaun yang sedikit. Penggunaan makanan tambahan diperlukan bagi
pengkulturan secara intensif dan semi-intensif. Baja organik dan bukan organik
diperlukan bagi pertumbuhan sumber makanan semulajadi bagi dua bulan pertama
pengkulturan. Dalam bulan ketiga dan keempat pengkulturan, sumber makanan
semulajadi menjadi semakin terhad dan oleh itu pemakanan tambahan diperlukan
(Aldon, 1998).
Posted by admin at 9:34 PM 0 comments
Labels: Ikan Talapia Merah, ternak ikan talapia merah
Ikan Talapia Merah
Ikan Talapia Merah
Talapia adalah antara ikan ternak air tawar yang paling penting sebagai
makanan di seluruh dunia. Selain daripada penghasilannya yang semakin meningkat,
tilapia juga antara ikan yang mudah didapati, senang diternak, tidak mudah diserang
penyakit, cepat membiak, boleh bertoleransi dalam situasi yang padat dan
berkemampuan hidup dalam air yang berkualiti rendah dengan kandungan oksigen
yang rendah.
Talapia adalah antara ikan ternak air tawar yang paling penting sebagai
makanan di seluruh dunia. Selain daripada penghasilannya yang semakin meningkat,
tilapia juga antara ikan yang mudah didapati, senang diternak, tidak mudah diserang
penyakit, cepat membiak, boleh bertoleransi dalam situasi yang padat dan
berkemampuan hidup dalam air yang berkualiti rendah dengan kandungan oksigen
yang rendah.
Tilapia adalah sejenis ikan air tawar yang mula mendapat perhatian dunia
dan penggunaannya secara komersial semakin meningkat dan akan terus meningkat
untuk masa yang akan datang. Tilapia berasal dari perairan air tawar di benua Afrika.
Negara pertama di Asia yang memulakan ternakan ikan tilapia ialah Indonesia dengan
menggunakan jenis Tilapia mossambica pada tahun 1939, walaupun tujuan asal ikan
ini diimport adalah sebagai ikan hiasan. Bermula dari sini, kegunaan ikan ini telah
merebak ke lain-lain negara Asia yang beriklim tropika. Ramai yang percaya bahawa
ikan Tilapia mossambica yang pertama telah dibawa masuk ke Malaysia adalah untuk
diternak oleh askar-askar Jepun semasa perang dunia kedua sebagai satu
sumber protein. Namun, spesis ini didapati semakin tidak mendapat perhatian. Ini
kerana, selain warnanya yang tidak menarik, spesis ini mempunyai tabiat pembiakan
yang subur sehingga menyebabkan kepadatan kolam berlaku. Maka, seterusnya
menyebabkan saiz tumbesaran spesis ini terbantut akibat kepadatan yang wujud di
dalam kolam penternakan. Oleh sebab itu, saiz spesis ini yang kecil menyebabkan
spesis ini tidak mendapat perhatian pengguna dan tidak lagi sesuai untuk dipasarkan
sebagai spesis ikan air tawar yang utama.
pada tahun 1972, tilapia Nile (O. niloticus) mula diperkenalkan di
Thailand (Guerrero, 1987) dan pada tahun 1980 ia diperkenalkan di Malaysia (Jabatan
Perikanan Malaysia, 2000). Namun, di Taiwan, Nile tilapia diperkenalkan lebih awal
iaitu pada tahun 1966 oleh Jepun (Kuo, 1984). Nile tilapia yang mempunyai warna
yang lebih menarik dan kadar tumbesaran yang lebih cepat berbanding O.
mossambicus telah menarik perhatian pengguna dan seterusnya menaikkan semula
industri penternakan tilapia sehinggalah ke peringkat komersial di Asia bermula pada
tahun 1980 (Agbayani, 1998).
Namun begitu, beberapa spesis talapia lain mula dikenalpasti untuk situasi tertentu contohnya tilapia biru (O. aureus) untuk ternakan dalam air yang lebih sejuk dan O. spilurus untuk air masin (Anon, 1984). Hibrid talapia merah yang diperkenalkan di Taiwan adalah ‘generasi ketiga’ bagi talapia, di mana manggabungkan sifat-sifat yang digemari seperti warna yang menarik, kadar tumbesaran yang cepat, mempunyai rasa yang lebih sedap, mudah untuk dibiakkan
dan boleh menyesuaikan diri kepada pelbagai keadaan persekitaran (Anon, 1984).
Talapia merah adalah hibrid yang wujud secara semulajadi dan diklasifikasikan sebagai
baka daripada empat spesis tilapia di mana O. niloticus dan O. mossambicus sebagai
spesis dominan.
“Tilapia” adalah nama generic bagi sekumpulan cichlid yang asalnya dari
Afrika. Kumpulan ini terdiri daripada tiga genera yang penting iaitu Oreochromis,
Sarotherodon, dan Tilapia (Popma & Masser, 1999). Terdapat beberapa ciri yang
membezakan ketiga-tiga genera tersebut, namun perbezaan yang paling ketara yang
dapat dilihat adalah berkaitan dengan biologi pembiakan. Kesemua spesis Tilapia
adalah nest builders iaitu telur yang disenyawakan dijaga dalam sarang yang dibina
oleh induk. Bagi spesis Sarotherodon dan Oreochromis pula, kedua-duanya adalah
mouth brooders di mana telur pada mulanya disenyawakan di dalam sarang dan
kemudian induk dengan segera memasukkan telur-telur tersebut ke dalam mulut
sebagai tempat pengeraman sehingga penetasan berlaku. Namun, bagi genus
Oreochromis, hanya tilapia betina yang mengamalkan mouth brooding manakala bagi
spesis Sarotherodon, kedua-dua tilapia jantan dan betina bertindak sebagai mouth brooders. Pada hari ini, kesemua tilapia yang diternak secara komersial terdiri daripada
genus Oreochromis dan lebih 90% adalah O. niloticus. Spesis lain yang turut diternak
adalah tilapia biru (O. aureus), tilapia Mozambique (O. mossambicus) dan tilapia
Zanzibar (O. urolepis hornorum) (Popma & Masser, 1999).
Kematangan seksual bagi tilapia bergantung kepada umur, saiz dan
keadaan persekitaran. Tilapia Mozambique mencapai kematangan seksual ketika
saiznya lebih kecil dan lebih muda berbanding Nile tilapia dan tilapia biru. Populasi
tilapia dalam tasik yang besar mencapai tahap kematangan pada peringkat yang lebih
lambat dengan saiz yang lebih besar berbanding dengan tilapia dari spesis yang sama
yang diternak dalam kolam ternakan yang kecil. Contohnya, Nile tilapia mencapai
tahap kematangan ketika berusia 10 hingga 12 bulan dengan berat mencecah 350
hingga 500 g dalam tasik di Afrika Timur. Bawah keadaan tumbesaran yang baik,
spesis yang sama yang diternak di dalam kolam ternakan akan mencapai tahap
kematangan ketika berusia 5 hingga 6 bulan dengan berat mencecah 150 hingga 200
g. Perbezaan luaran antara fizikal tilapia jantan dan betina dari spesis O. Niloticus
dapat dilihat seperti dalam gambar di bawah
Tilapia merupakan spesis yang rintang terhadap pelbagai jenis penyakit,
sangat lasak, boleh bertoleransi dalam situasi yang padat, mudah dihasilkan dan
berkemampuan untuk hidup dalam air yang berkualiti rendah dengan kandungan
oksigen terlarut yang rendah. Contohnya, O. niloticus boleh hidup pada tahap
kandungan oksigen terlarut yang lebih rendah daripada 0.9 ppm untuk beberapa hari.
Ia juga dapat bertahan pada paras karbon dioksida yang secara relatifnya tinggi,
kekeruhan dan ammonia tidak terion. Walau bagaimanapun, keadaan persekitaran
yang terbaik yang disyorkan untuk menghasilkan pembesaran ikan yang lebih baik
ialah suhu di paras 28oC – 32oC, kandungan oksigen terlarut di paras > 2.5 ppm, pH
pada tahap 6 – 8 dan ammonia di paras yang kurang dari 0.5 ppm (Jabatan Perikanan
Malaysia, 1995). Kebanyakan spesis tilapia juga boleh hidup dalam air masin dan
sesetengahnya boleh hidup dalam air laut (Vannuccini, 1998).
Selain itu, terdapat beberapa spesis tilapia herbivor yang boleh membesar
hanya dengan protein sayuran. Namun, oleh kerana rasa daging tilapia bergantung
kepada diet dan kualiti air, sedikit perubahan dalam diet akan menghasilkan perisa
yang pelbagai dalam isi ikan. Tilapia boleh mempunyai rasa yang hapak sekiranya
jenis-jenis algae tertentu hadir, maka kualiti air adalah kritikal (Vannuccini, 1998).
metrik bernilai US$ 3.6 bilion pada tahun 2004. Menurut statistik dari FAO, penghasilan
tilapia adalah ketiga terbesar selepas salmon dan kap (di seluruh dunia). Tilapia
adalah spesis akuakultur kedua terpenting dunia, dan komoditi makanan laut ketiga
terpenting yang diimport ke AS selepas udang laut dan salmon Atlantik. Akuakultur
tilapia akan terus membangun dan mengembang secara global dan persepsinya
sebagai produk berkualiti akan terus meningkat (Fitzsimmons, 2003). Sekurangkurangnya
85 negara telah menghasilkan tilapia, iaitu ikan yang asalnya daripada
Afrika dan Timur Tengah serta mempunyai rasa yang agak manis dengan tekstur yang
padat. Negara-negara di Asia, Amerika Latin, Afrika dan Timur Tengah adalah antara
negara yang dijangka akan meningkatkan penghasilan tilapia dunia di mana apabila
digabungkan dengan populasi liar akan mencecah US$ 4 billion (Cutland, 2003).
China adalah pengeluar utama dunia. Gabungan China dan Taiwan adalah
penyumbang utama tilapia ke Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, kerana
penjimatan kos pengangkutan dan perjalanan, negara-negara seperti Amerika Latin
telah mula menguasai pasaran tilapia segar di Amerika Syarikat. Walaupun tilapia
terdiri daripada pelbagai spesis, namun, majoriti pengeluar memilih Nile tilapia atau O.
niloticus kerana mempunyai kadar tumbesaran yang cepat. Selain itu, untuk memenuhi
sasaran pasaran eksport kebanyakan pengeluar memilih untuk menternak tilapia
jantan memandangkan tilapia jantan mempunyai kadar tumbesaran yang dua kali lebih
cepat berbanding tilapia betina (Popma & Masser, 1999).
Selain rintang penyakit dan boleh menyesuaikan diri dalam pelbagai
keadaan, tilapia tidak seperti salmon dan kod di mana ia boleh mengambil pelbagai
jenis diet. Namun begitu, kebanyakan penternak pada hari ini menggunakan pelet yang
terdiri daripada bijirin seperti gandum, jagung atau kacang soya serta mengandungi
sedikit minyak ikan atau makanan berasaskan ikan. Tilapia juga boleh membesar dua
kali ganda lebih cepat daripada ikan-ikan bersirip yang lain dan membesar daripada
telur sehingga kepada saiz pasaran (lebih kurang 2 paun) dalam masa 10 hingga 12
bulan. Keperluan utama dalam penternakan tilapia adalah mengekalkan suhu air pada
28oC (Cutland, 2003).
Posted by admin at 9:37 PM 0 comments
Labels: Ikan Talapia Merah, Penghasilan Tilapia Dunia
Sistem Ternakan Ikan Tilapia Merah / Talapia Merah
Tilapia boleh dibiakkan dalam sangkar, tangki atau di dalam kolam sama
ada secara monokultur atau polikultur. Teknik pengkulturan terbahagi kepada tiga
sama ada ekstensif, semi-intensif atau intensif. Penternakan dalam sangkar biasanya
dilakukan dalam tasik, empangan, sungai, tali air atau di lautan luas. Penggunaan
sangkar adalah lebih baik berbanding kolam dan tangki kerana menjimatkan kos,
kepadatan stok boleh ditingkatkan dan pengurusan yang secara relatifnya adalah lebih
mudah. Biasanya, penternakan di dalam sangkar dilakukan di kawasan yang
mempunyai sumber makanan semulajadi yang banyak dan terlindung daripada angin
10
kencang dan ombak. Sangkar terdiri daripada dua iaitu sangkar pegun atau sangkar
terapung. Pemilihan sangkar bergantung kepada kedalaman air. Sangkar pegun
sesuai digunakan di kawasan yang agak cetek manakala sangkar terapung pula
digunakan di kawasan yang mempunyai kedalaman 5 m.
Kolam digunakan dalam pelbagai keluasan berjulat antara 0.25 – 2 hektar.
Kedalaman air sebanyak 1 – 1.5 m dikekalkan. Tiga kaedah pengkulturan boleh
dilakukan di dalam kolam penternakan. Kaedah ekstensif melibatkan penghasilan
makanan semulajadi di dalam kolam dengan kaedah penyuburan tumbuhan dalam
kolam dengan menggunakan baja organik dan kimia. Kaedah semi-intensif melibatkan
pemberian makanan tambahan kepada ikan di samping membaja makanan semulajadi
yang sedia wujud di dalam kolam. Kaedah intensif melibatkan pemberian makanan
yang cukup kepada ikan dan penukaran air kolam kerap dilakukan untuk mengekalkan
kepadatan yang tinggi. Bagi kaedah intensif, pemilihan kawasan serta penyediaan dan
pembinaan kolam secara asasnya sama dengan pengkulturan bagi spesis lain.
Pengkulturan intensif tilapia di dalam tangki memerlukan makanan tiruan
yang menyebabkan pengurusan air adalah kritikal. Saiz tangki adalah antara 20 – 500
m2 dengan kedalaman antara 1.2 – 1.5 m. Namun, penggunaan tangki memerlukan
kos yang tinggi untuk infrastruktur dan operasi. Antara kos yang lain termasuklah
sumber bahan api, tenaga manusia dan penyenggaraan.
Amaun makanan yang diperlukan oleh tilapia bergantung kepada kaedah
pengkulturan yang digunakan. Makanan komersial diperlukan bagi tilapia yang dibiak
dalam tangki atau kolam yang mempunyai sumber makanan semulajadi yang kurang.
Kadar pemakanan diubah-ubah bergantung kepada berat purata ikan dalam suatu
kolam penternakan.
Tilapia dalam sangkar akan menikmati makanan semulajadi seperti
plankton yang tumbuh liar dalam tasik dan hanya memerlukan makanan tambahan
dalam amaun yang sedikit. Penggunaan makanan tambahan diperlukan bagi
pengkulturan secara intensif dan semi-intensif. Baja organik dan bukan organik
diperlukan bagi pertumbuhan sumber makanan semulajadi bagi dua bulan pertama
pengkulturan. Dalam bulan ketiga dan keempat pengkulturan, sumber makanan
semulajadi menjadi semakin terhad dan oleh itu pemakanan tambahan diperlukan
(Aldon, 1998).
Posted by admin at 9:34 PM 0 comments
Labels: Ikan Talapia Merah, ternak ikan talapia merah
Ikan Talapia Merah
Ikan Talapia Merah
Talapia adalah antara ikan ternak air tawar yang paling penting sebagai
makanan di seluruh dunia. Selain daripada penghasilannya yang semakin meningkat,
tilapia juga antara ikan yang mudah didapati, senang diternak, tidak mudah diserang
penyakit, cepat membiak, boleh bertoleransi dalam situasi yang padat dan
berkemampuan hidup dalam air yang berkualiti rendah dengan kandungan oksigen
yang rendah.
Talapia adalah antara ikan ternak air tawar yang paling penting sebagai
makanan di seluruh dunia. Selain daripada penghasilannya yang semakin meningkat,
tilapia juga antara ikan yang mudah didapati, senang diternak, tidak mudah diserang
penyakit, cepat membiak, boleh bertoleransi dalam situasi yang padat dan
berkemampuan hidup dalam air yang berkualiti rendah dengan kandungan oksigen
yang rendah.
Tilapia adalah sejenis ikan air tawar yang mula mendapat perhatian dunia
dan penggunaannya secara komersial semakin meningkat dan akan terus meningkat
untuk masa yang akan datang. Tilapia berasal dari perairan air tawar di benua Afrika.
Negara pertama di Asia yang memulakan ternakan ikan tilapia ialah Indonesia dengan
menggunakan jenis Tilapia mossambica pada tahun 1939, walaupun tujuan asal ikan
ini diimport adalah sebagai ikan hiasan. Bermula dari sini, kegunaan ikan ini telah
merebak ke lain-lain negara Asia yang beriklim tropika. Ramai yang percaya bahawa
ikan Tilapia mossambica yang pertama telah dibawa masuk ke Malaysia adalah untuk
diternak oleh askar-askar Jepun semasa perang dunia kedua sebagai satu
sumber protein. Namun, spesis ini didapati semakin tidak mendapat perhatian. Ini
kerana, selain warnanya yang tidak menarik, spesis ini mempunyai tabiat pembiakan
yang subur sehingga menyebabkan kepadatan kolam berlaku. Maka, seterusnya
menyebabkan saiz tumbesaran spesis ini terbantut akibat kepadatan yang wujud di
dalam kolam penternakan. Oleh sebab itu, saiz spesis ini yang kecil menyebabkan
spesis ini tidak mendapat perhatian pengguna dan tidak lagi sesuai untuk dipasarkan
sebagai spesis ikan air tawar yang utama.
pada tahun 1972, tilapia Nile (O. niloticus) mula diperkenalkan di
Thailand (Guerrero, 1987) dan pada tahun 1980 ia diperkenalkan di Malaysia (Jabatan
Perikanan Malaysia, 2000). Namun, di Taiwan, Nile tilapia diperkenalkan lebih awal
iaitu pada tahun 1966 oleh Jepun (Kuo, 1984). Nile tilapia yang mempunyai warna
yang lebih menarik dan kadar tumbesaran yang lebih cepat berbanding O.
mossambicus telah menarik perhatian pengguna dan seterusnya menaikkan semula
industri penternakan tilapia sehinggalah ke peringkat komersial di Asia bermula pada
tahun 1980 (Agbayani, 1998).
Namun begitu, beberapa spesis talapia lain mula dikenalpasti untuk situasi tertentu contohnya tilapia biru (O. aureus) untuk ternakan dalam air yang lebih sejuk dan O. spilurus untuk air masin (Anon, 1984). Hibrid talapia merah yang diperkenalkan di Taiwan adalah ‘generasi ketiga’ bagi talapia, di mana manggabungkan sifat-sifat yang digemari seperti warna yang menarik, kadar tumbesaran yang cepat, mempunyai rasa yang lebih sedap, mudah untuk dibiakkan
dan boleh menyesuaikan diri kepada pelbagai keadaan persekitaran (Anon, 1984).
Talapia merah adalah hibrid yang wujud secara semulajadi dan diklasifikasikan sebagai
baka daripada empat spesis tilapia di mana O. niloticus dan O. mossambicus sebagai
spesis dominan.
“Tilapia” adalah nama generic bagi sekumpulan cichlid yang asalnya dari
Afrika. Kumpulan ini terdiri daripada tiga genera yang penting iaitu Oreochromis,
Sarotherodon, dan Tilapia (Popma & Masser, 1999). Terdapat beberapa ciri yang
membezakan ketiga-tiga genera tersebut, namun perbezaan yang paling ketara yang
dapat dilihat adalah berkaitan dengan biologi pembiakan. Kesemua spesis Tilapia
adalah nest builders iaitu telur yang disenyawakan dijaga dalam sarang yang dibina
oleh induk. Bagi spesis Sarotherodon dan Oreochromis pula, kedua-duanya adalah
mouth brooders di mana telur pada mulanya disenyawakan di dalam sarang dan
kemudian induk dengan segera memasukkan telur-telur tersebut ke dalam mulut
sebagai tempat pengeraman sehingga penetasan berlaku. Namun, bagi genus
Oreochromis, hanya tilapia betina yang mengamalkan mouth brooding manakala bagi
spesis Sarotherodon, kedua-dua tilapia jantan dan betina bertindak sebagai mouth brooders. Pada hari ini, kesemua tilapia yang diternak secara komersial terdiri daripada
genus Oreochromis dan lebih 90% adalah O. niloticus. Spesis lain yang turut diternak
adalah tilapia biru (O. aureus), tilapia Mozambique (O. mossambicus) dan tilapia
Zanzibar (O. urolepis hornorum) (Popma & Masser, 1999).
Kematangan seksual bagi tilapia bergantung kepada umur, saiz dan
keadaan persekitaran. Tilapia Mozambique mencapai kematangan seksual ketika
saiznya lebih kecil dan lebih muda berbanding Nile tilapia dan tilapia biru. Populasi
tilapia dalam tasik yang besar mencapai tahap kematangan pada peringkat yang lebih
lambat dengan saiz yang lebih besar berbanding dengan tilapia dari spesis yang sama
yang diternak dalam kolam ternakan yang kecil. Contohnya, Nile tilapia mencapai
tahap kematangan ketika berusia 10 hingga 12 bulan dengan berat mencecah 350
hingga 500 g dalam tasik di Afrika Timur. Bawah keadaan tumbesaran yang baik,
spesis yang sama yang diternak di dalam kolam ternakan akan mencapai tahap
kematangan ketika berusia 5 hingga 6 bulan dengan berat mencecah 150 hingga 200
g. Perbezaan luaran antara fizikal tilapia jantan dan betina dari spesis O. Niloticus
dapat dilihat seperti dalam gambar di bawah
Tilapia merupakan spesis yang rintang terhadap pelbagai jenis penyakit,
sangat lasak, boleh bertoleransi dalam situasi yang padat, mudah dihasilkan dan
berkemampuan untuk hidup dalam air yang berkualiti rendah dengan kandungan
oksigen terlarut yang rendah. Contohnya, O. niloticus boleh hidup pada tahap
kandungan oksigen terlarut yang lebih rendah daripada 0.9 ppm untuk beberapa hari.
Ia juga dapat bertahan pada paras karbon dioksida yang secara relatifnya tinggi,
kekeruhan dan ammonia tidak terion. Walau bagaimanapun, keadaan persekitaran
yang terbaik yang disyorkan untuk menghasilkan pembesaran ikan yang lebih baik
ialah suhu di paras 28oC – 32oC, kandungan oksigen terlarut di paras > 2.5 ppm, pH
pada tahap 6 – 8 dan ammonia di paras yang kurang dari 0.5 ppm (Jabatan Perikanan
Malaysia, 1995). Kebanyakan spesis tilapia juga boleh hidup dalam air masin dan
sesetengahnya boleh hidup dalam air laut (Vannuccini, 1998).
Selain itu, terdapat beberapa spesis tilapia herbivor yang boleh membesar
hanya dengan protein sayuran. Namun, oleh kerana rasa daging tilapia bergantung
kepada diet dan kualiti air, sedikit perubahan dalam diet akan menghasilkan perisa
yang pelbagai dalam isi ikan. Tilapia boleh mempunyai rasa yang hapak sekiranya
jenis-jenis algae tertentu hadir, maka kualiti air adalah kritikal (Vannuccini, 1998).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan